12

Переклади Біблії

Переклад Хоменка

А як скінчилося весілля, Товит прикликав свого сина Товію і сказав йому: «Моя дитино! Гляди, щоб ти дав платню чоловікові, що ходив з тобою в дорогу, та щоб додав йому щось поверх неї.»

Товія ж йому відповів: «А скільки платні, тату, маю йому дати? Навіть коли б я йому дав половину того майна, що приніс із собою, я не втратив би нічого.

Мене він привів живим-здоровим, жінку мою вилікував, разом зо мною приніс і гроші та й тебе зцілив. Яку, отже, платню маю ще йому дати?»

На те Товит сказав до нього: «Він заслужив, дитино, половину всього, з чим він сюди повернувся.»

Далі прикликав ангела й мовив: «Візьми як платню половину всього, з чим ти повернувся, й іди здоровий.»

Тоді Рафаїл покликав обох набік і сказав їм: «Благословіте Бога і прославляйте його перед усіма живими за ті блага, що їх він учинив вам. Благословіте і хваліте його ім'я! Явіть Божі діла гідно всім людям, не переставайте складати йому дяку.

Зберігати царську тайну - річ добра; відкривати ж та виявляти діла Божі - річ славна. Чиніть добро, і зло вас не спіткає.

Молитва з постом - річ добра, однак милостиня зо справедливістю - ліпші, ніж багатство з кривдою. Ліпше творити милостиню, ніж нагромаджувати золото.

Милостиня від смерти вибавляє, вона усякий гріх очищає. Ті, що дають милостиню, проживатимуть у достатку.

А ті, що чинять гріх та несправедливість, є ворогами своєї душі.

Я вам відкрию всю правду, не затаю від вас ніякого слова. Я вам уже виявив-сказав: Зберегти царську тайну - річ добра, а відкривати та виявляти діла Божі - річ славна.

Отож, коли ти з Сарою молився, я заносив ваші молитви перед славу Господню. І як ти ховав мертвих, я чинив так само.

Коли ж ти не лінувався вставати, і, кинувши свій обід, пішов мерців ховати, я був посланий до тебе, щоб випробувати тебе.

А разом із тим послав мене Бог, щоб вилікувати тебе й Сару, твою невістку.

Я - Рафаїл, один із сімох ангелів, що завжди стоять приявні (перед Богом) й мають доступ до Господньої слави.»

Збентежились обидва й упали ниць на землю, настрахані.

Він же сказав їм: «Не бійтеся! Мир з вами! Благословіте Бога по всі віки!

Як я був з вами, не був я з своєї ласки, лише з волі Божої. Його благословіте по всі дні, йому співайте ясу.

Ви бачили мене, що я їв, але це вам так здавалось.

Тож благословіте тепер на землі Господа, дякуйте Богові. Оце я знову йду до того, хто мене послав. Запишіть те все, що притрапилося з вами.» І він знявся.

Вони ж устали, однак його вже не могли бачити.

Тоді благословили вони Бога і ясою величали його та дякували йому за ті великі його діла, бож їм з'явивсь ангел Божий.

Переклад Огієнка

-

-

Переклад Куліша

-

-

Переклад УБТ Турконяка

І Товит покликав свого сина Товію і сказав йому: Гляди, дитино, заплати чоловікові, що пішов з тобою, і йому треба додати.

І він йому сказав: Батьку, не бороню дати йому половину з того, що я приніс,

бо він привів мене здоровим до тебе і оздоровив мою жінку і приніс моє срібло і оздоровив тебе так само.

І сказав старець. Належиться йому.

І він покликав ангела і сказав йому: Візьми половину всього, що ви принесли.

Тоді той, покликавши обох потайки, сказав їм: Благословіть Бога і Йому визнавайтеся, і дайте велич Йому і визнавайтеся перед всіма живими за те, що Він зробив з вами. Добре благословити Бога і оспівувати його імя, обявляючи з пошаною слова божих діл, і не вагайтеся визнаватися Йому.

Гарно ховати таємницю царя, а славно обявляти божі діла. Добро чиніть, і зло не захопить вас.

Доброю є молитва з постом і милостинею і справедливістю. Краще мало зі справедливістю, ніж багато з неправедністю. Краще чинити милостиню, ніж збирати золото.

Бо милостиня спасає від смерті, і вона очищає всякий гріх. Ті, що роблять милостині і справедливості, наповняться життя.

А ті, що грішать, є ворогами власного життя.

Не скрию від вас всяке слово. Я сказав, що: Добрим є скривати таємницю царя, а славним обявляти божі діла.

І тепер коли молився ти і твоя невістка Сарра, я заніс память вашої молитви перед Святого. І коли ти хоронив мертвих, так само я був з тобою.

І коли ти не затратив часу, щоб встати і оставити твою вечерю, щоб, пішовши, покрити мертвого, ти не скрився від мене, коли добро робив, але я був з тобою.

І тепер Бог післав мене оздоровити тебе і твою невітку Сарру.

Я є Рафаїл, один з сімох святих ангелів, які приносять молитви святих і входять перед славу Святого.

І оба жахнулися і впали на лице, томущо перелякалися.

І той сказав їм: Не бійтеся, мир хай вам буде. А Бога благословіть на віки.

Бо не з власної ласки, але за бажанням вашого Бога я прийшов. Тому благословіть Його на віки.

Всі дні я вам зявлявся, і не їв, ані не пив я, але ви бачили видіння.

І тепер визнавайтеся Богові, бо іду до Того, Хто мене післав, і запишіть в книгу все, що сталося.

І вони встали, і більше його не побачили.

І визнавалися про великі і подивугідні божі діла і як їм зявився господний ангел.

Російський синодальний переклад

И призвал Товит сына своего Товию и сказал ему: приготовь, сын мой, плату человеку, который ходил с тобою; ему надобно еще прибавить.

Он отвечал: отец мой, я не буду в убытке, если отдам ему половину всего, что принес;

потому что он привел меня к тебе здоровым и жену мою уврачевал, и серебро мое принес, и тебя также исцелил.

Старец сказал: так и следует ему.

И призвал Ангела и сказал ему: возьми половину всего, что вы принесли, и иди с миром.

Тогда, отозвав обоих особо, Ангел сказал им: благословляйте Бога, прославляйте Его, признавайте величие Его и исповедуйте пред всеми живущими, что Он сделал для вас. Доброе дело-- благословлять Бога, превозносить имя Его и благоговейно проповедывать о делах Божиих; и вы не ленитесь прославлять Его.

Тайну цареву прилично хранить, а о делах Божиих объявлять похвально. Делайте добро, и зло не постигнет вас.

Доброе дело -- молитва с постом и милостынею и справедливостью. Лучше малое со справедливостью, нежели многое с неправдою; лучше творить милостыню, нежели собирать золото,

ибо милостыня от смерти избавляет и может очищать всякий грех. Творящие милостыни и дела правды будут долгоденствовать.

Грешники же суть враги своей жизни.

Не скрою от вас ничего; я сказал уже: тайну цареву прилично хранить, а о делах Божиих объявлять похвально.

Когда молился ты и невестка твоя Сарра, я возносил память молитвы вашей пред Святаго, и когда ты хоронил мертвых, я также был с тобою.

И когда ты не обленился встать и оставить обед свой, чтобы пойти и убрать мертвого, твоя благотворительность не утаилась от меня, но я был с тобою.

И ныне Бог послал меня уврачевать тебя и невестку твою Сарру.

Я-- Рафаил, один из семи святых Ангелов, которые возносят молитвы святых и восходят пред славу Святаго.

Тогда оба смутились и пали лицем на землю, потому что были в страхе.

Но он сказал им: не бойтесь, мир будет вам. Благословляйте Бога вовек.

Ибо я пришел не по своему произволению, а по воле Бога нашего; потому и благословляйте Его вовек.

Все дни я был видим вами; но я не ел и не пил,-- только взорам вашим представлялось это.

Итак прославляйте теперь Бога, потому что я восхожу к Пославшему меня, и напишите все совершившееся в книгу.

И встали они, и более уже не видели его.

И стали рассказывать о великих и чудных делах Божиих, и как явился им Ангел Господень.